top of page
Vyhledat

Normandské ostrovy červen 2019

Termín plavby: 2. – 7. června 2019


Loď: Darn SM, Alubat Ovni 36


Trasa: Saint-Cast-Le-Guildo (Bretaň) – St. Helier (Jersey) – Sark – St. Peter Port (Guernsey) – Saint-Quay-Portrieux (Bretaň) – Saint-Cast-Le-Guildo


Upluto: 217 NM


Posádka: 5 + skipper


Dobrodružství začíná ještě před vyplutím. Přestože máme loď rezervovanou a zaplacenou už od zimy, zhruba 12 hodin před odjezdem se dozvídáme, že je vše jinak. Naše vyhlédnutá Hanse 37 měla nehodu a nevrátila se včas z UK. Takže na poslední chvíli řešíme náhradní loď. Dostáváme podobně velkou Alubatku, místo ze Saint Malo vyplouváme ze Saint-Cast-Le-Guildo a loď musíme vrátit o den dřív :-( .

Den první - směr Jersey

Dnešní cesta vede na první z Channel Islands - Jersey. Odjezd i příjezd musíme plánovat tak, abychom se při dostatečně vysokém přílivu dostali přes práh mariny. Vítr nám nepřeje a tak oběma plachtám pomáháme motorem.

Na Jersey kotvíme v přístavu St. Helier.

Den druhý - konečně vítr, cíl Sark

Po klidné noci chceme dnes dosáhnout malebného ostrůvku Sark. Ten je zvláštní tím, že na něm nejezdí žádná auta, povoleny jsou jen zemědělské stroje a několik náklaďáků pro svoz odpadů.

Odpoledne se vyvazujeme na bójce v zátoce Pierre Normann na jihozápadním konci ostrova. Při vjezdu do zátoky vidíme honosné sídlo místního lenního pána. S hlavním ostrovem je spojeno úzkou šíjí a pro veřejnost je nedostupné.

Den třetí - St Peter Port na Guernsey

Krátká, zhruba dvě hodiny trvající plavba, nás přivádí do přístavu St Perer Port na Guernsey. Bohužel zase nefouká a tak celou cestu motorujeme.

Ostrov je známý filmem "Spolek přátel krásné literatury a koláčů z bramborových slupek". A jeho připomínky potkáváme všude.

Odpoledne trávíme okružní cestou kolem ostrova - něco autobusem, něco pěšky.

Den čtvrtý a pátý - noční přeplavba do Saint-Quay-Portrieux

Přes den si ještě prohlíříme St Peter Port a večer kolem sedné hodiny vyplouváme vstříc nočnímu dobrodružství. Čeká nás zhruba 75 mil plavby pod noční oblohou.

Vítr nám přeje a tak celou trasu absolvujeme s prvním refem na hlavní plachtě a plnou genou.

Marina v Saint-Quay-Portrieux nemá práh, vyvazovací mola stoupají a klesají na pilonech a tak je přístupná bez ohledu na hladině odlivu. Vyvazujeme se zde krátce po poledni.

Den šestý - poslední etapa do Saint-Cast-Le-Guildo

Od Atlantiku se blíží fronta, která hrozí silným větrem. Proto dnes vyrážíme už před osmou ráno. Předpověď slibuje vítr 5-6 Bf, čeká nás opravdu zábavná plavba.

Cestu zahajujeme s prvním refem a plnou genou. V občasných poryvech se projevuje první vážnější technický problém - při prudkém náporu větru se zvyšují tlaky na kormidlo a jeho mechanizmus občas prokluzuje. Kormidelní list v tom okamžiku o kousek povolí a nedokáže loď udržet na kurzu. Zvažujeme návrat do Portrieux a předání lodi v náhradní destinaci. Nakonec zkoušíme zmenšit hlavní plachtu na druhý ref a přeci jen dojet až do Saint-Cast.

Bylo to napínavé, ale nakonec bez větších problémů přistáváme v Sant-Cast a předáváme loď charterové společnosti.



32 zobrazení3 komentáře
bottom of page