top of page
Vyhledat

Border control při plavbě do UK

Na začátku května jsme vyrazili z Brestu na Isles of Scilly. A protože v UK platí od 1. ledna 2022 nová vstupní procedura, museli jsme se s ní nějak vypořádat.

Dobrá zpráva hned na začátek - formality je možné vyřídit v předstihu a kompletně elektronicky.

Zdánlivě vše vypadá jednoduše:

  • před odjezdem je nutné vyplnit formulář C1331 (na stránce je i Excel verze pro odeslání emailem - e-C1331)

  • formulář odeslat na příslušnou adresu

  • při příjezdu do UK je nutné vyvěsit žlutou vlajku a počkat na kontakt od příslušné autority

Protože jsme neznali přesný termín odjezdu z Francie a už vůbec ne příjezdu do UK, řešil jsem formality až těsně před odjezdem - ukázalo se, že to přineslo jen zbytečný stres.

Nebudu vypisovat, co všechno se nepodařilo a kolikrát jsme si museli vyplněný formulář s imigračními úředníky vyměnit, než byli úplně spokojeni. Stačí poznamenat, že komunikace čile probíhala i z lodi po odjezdu z Francie.

Tak se raději pokusím popsat nejpřímější cestu k úspěchu - tedy správné vyplnění formuláře.

  • Záložka "Guidance & ISO Codes" obsahuje vysvětlení obsahu polí a odkaz na číselník přístavů - bohužel nefunkční. Našel jsem ale UN/LOCODE Code List by Country and Territory

  • Na záložce "C1331" jsou informace o lodi a posádce. Je třeba vyplnit všechna růžová pole a také tabulku "Crew". Je dobré si zkontrolovat, že je list odrolovaný úplně doleva a nahoru.

  • Záložka "Declaration & Submission" obsahuje kontaktní údaje skippera a adresy, na které je možné deklaraci odeslat. Po odrolování se ukáže pěkná barevná mapka usnadňující nalezení oblasti.

Pak už jen stačí Excel odeslat na příslušný e-mail a počkat na odpověď. Pokud je vše v pořádku, odesílá border control něco ve smyslu "Please take this information as permission to enter the UK." Pozor, mail může skončit ve spamu/junku. Reakce byla velmi rychlá - v řádu maximálně desítek minut.

Přepokládám, že po obdržení "permission" již není nutné po příjezdu do UK vyvěšovat žlutou vlajku a je možné jít rovnou na břeh (my to tak udělali).




190 zobrazení0 komentářů
bottom of page